11 Haziran 2013 Salı

Bebeğinizin Zekasını Arttıran 20 Öneri ve Oyunun Zeka Gelişimine Etkisi

0

1. Onunla konuşun. Çocuklarınızla konuşmak ve onları dinlemek yapabileceğiniz en önemli iki şeydir. Kimse onunla konuşmazsa konuşmayı öğrenemez ve kimse onu dinlemezse beyni pratik yapamaz; dolayısıyla iletişim kurmayı beceremez. Konuşun, sizinle iletişim kurmaya yaşamının her döneminde ihtiyacı olacak! Araştırmalara göre, bebeğinizle konuşma şekliniz diğerlerinden farklıdır ve bebeğiniz de konuşmayı sizin sözlerinizden öğrenir. Beyin gelişimine sizin anne şefkati dolu sözleriniz faydalıdır.




2. Şarkılar söyleyin. Bebeğinizle şarkılar söyler, güler, şakalaşırsanız çocuklarınız daha erken konuşur.


3. Nesneleri anlatın. Ona bazı nesneleri isimlendirip tarif edin, diğer nesnelerle karşılaştırın, ne işe yaradıklarını açıklayın. Sizi pür dikkat dinlediğini fark edeceksiniz!



4. Arka plandan gelen sesleri kesin. Televizyon ya da radyonun sesi çok açıksa siz ve bebeğinizin dinleme ve konuşma eylemlerini engeller.


5. Çocuğunuz konuşurken bütün dikkatinizi ona verin. Sırtınızı dönmemeye çalışın, diz çöküp göz kontağı kurun.


6. Ona bir şeyler okuyun. Çocuğunuza bir şeyler okumak, dilini öğrenmesini sağlar, algılarını, dikkat genişliğini artırır. Bu yüzden kitapları hayatınızın bir parçası haline getirin, çocuğunuzu uyuturken mutlaka ona okuyun. Çocuğunuzun ilgisini çekmeye başladığında harflerin şekillerini göstererek okuyun, böylece bazı çocuklar okumayı 3 yaşından itibaren öğrenebilir.



7. Müzik çalın. Her ne kadar klasik müziğin çocuğunuza daha parlak bir zeka sağladığı ispatlanmadıysa da, müzik onun zihinsel ve duygusal gelişimini zenginleştirecektir. Bazı insanlar müzik ve matematik yeteneğinin birbirleriyle alakalı olduğuna inanır. Oysa çalışmalar, müzisyenlerin matematikte birçok insandan farklı ya da daha iyi olmadığını gösterir. Çocukların matematik yeteneğine sahip olmasında daha çok ailelerin kitaplar ve iletişimle sağladığı öğrenme cesareti önemli bir rol oynar.


8. Çocuğunuzu uyuturken ona şarkı söyleyin. Bu hem çocuğunuzun daha rahat uyumasını, hem de tekrar ile kelime hazinesini geliştirmesine yardımcı olur.



9. Müzik eşliğinde diğer şeyleri de öğretin. " 1- 2 -3 işte yıkıyoruz ellerimizi 4- 5- 6 şimdi diş fırçalama zamanı..." gibi melodiler çocuğunuzun konsantre olmasına ve kelimeleri hatırlamasına yardımcı olur.


10. Çocuğunuzun sevdiği müziği seçmesine izin verin. Ve davullar, ziller kullanarak gürültü patırtı çıkarmasına bir süre katlanın.


11. Bırakın boyasın. Çocuklarınızın boya kalemleri ve oyun hamurlarıyla vakit geçirmesine engel olmayın çünkü bunlar el becerilerini artırır ve sanatsal bir şekilde kendilerini ifade etmelerine yardımcı olur.



12. Mutlaka beğenilerinizi sunun. Yaptıklarına iltifat edin ve onları herkesin görebileceği bir duvara asın.


13. Sanatsal faaliyetler için malzemeler bulundurun. Yumurta kutularını atmayın, alışveriş paketlerini saklayın, tuvalet kağıtlarındaki ruloları da kesmek ve yapıştırmak için kullanın. Değişik kolajlar yapmak için parktaki yaprakları toplayabilir ve duvar kağıtlarının parçalarını çocuklarınız için saklayabilirsiniz.


14. Sayıları hayatınızın bir parçası haline getirin. Matematiği ne kadar erken öğrenirse, o kadar rahat eder ve kendine olan güveni artar. Merdiven basamaklarını saymak gibi ufak adımlarla başlayın.



15. Sayıları melodik bir şekilde öğretin. "Beşten sonra altı nerde kaldı kahvaltı, altıdan sonra yedi kedi ciğeri yedi" gibi.


16. Büyük küçük gibi niceliklerden bahsedin. "Masadaki tabakları sayabilir misin?" "Büyük olanı mı yoksa küçük olanı mı istersin?" gibi sorularla başlayabilirsiniz.


17. Oyuncaklar ve oyunlar yardımıyla sayıları öğretin. Buzdolabına yapıştırılan mıknatıslı sayılar, küvete atabileceğiniz köpükten yapılmış olanlar, sayılarla ilgili yapbozlar ya da Monopoly'nin çocuklar için olanlarından alın.


18. Bazı şeyleri parçalara bölerek sayıları öğretin. Yiyecekleri küçük parçalara ayırın ve o parçaları çocuğunuzla birlikte sayın.


19. Televizyonu asla bir bebek bakıcısı gibi kullanmayın. Çünkü o çocuklarınızla iletişim kurmakta sizin yerinize geçemez.


20. Aynı videoyu ya da DVD'yi sayısız kere izlemesi sizi endişelendirmesin. Tekrar etme çocuğunuz öğrenmesine yardım eder.

KİTAP ÇOCUKTA MERAK DUYGUSU UYANDIRIR

0


BEYİN GELİŞİMİNİ DESTEKLEYEN BEBEK OYUNLARI

0

Beyin Gelişimini Destekleyen Bebek Oyunları
1.AY
 Bebeğinizi dike yakın bir pozisyonda kollarını, bacaklarını ve ayaklarını rahatça hareket ettirebileceği şekilde kucağınıza yerleştirin. Bebeğinize, önce yüzünüzü yaklaştırın ve yüzünüzle gülümseyen farklı ifadeler yapın. Daha sonra A4 kağıda çizilmiş siyah-beyaz basit insan yüzü resmini bebeğinize gösterin ve bu resmi yavaşça sağa ve sola taşıyarak 1 dakika boyunca oynayın.
 Tarayıcınız bu resmin gösterilmesini desteklemiyor olabilir.
2. AY
 Bu oyun için bebekler için hazırlanmış bilek çıngıraklarından edinmelisiniz. Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve bebeğiniz bileklerine çıngırakları takın. Bebeğinize bakarak “Sen çok tatlı bir bebeksin” gibi bir cümleyi uydurduğunuz neşeli bir melodiyle tekrar tekrar söyleyin. Belirlediğiniz özel kelimeye (örneğin “tatlı” kelimesine) her geldiğinizde önemini belirtmek amacıyla bebeğinizin elini hareket ettirerek çıngırağı sallayın.(Ayaklar için de aynı oyunu oynayabilirsiniz.)

3. AY
 Bu oyun için sert plastikten yapılmış oyuncak halkalar edinmelisiniz. Her bir elinize birer halka alın ve bebeğinize, kollarıyla ulaşabileceği mesafede bu halkaları sunun. Bebeğinizi tutana kadar halkaları yaklaştırın. Bebeğiniz halkaları tutunca, tuttuğu halkayı diğer tarafından hafifçe bebeğinize doğru itin ve bebeğinize “çek” deyin. Daha sonra halkaları hafifçe kendinize doğru çekin ve bebeğinize “it” deyin. Bebeğinizin ellerini açmasını yardım edin ve ona “bırak” deyin. Bebeğinizin halkaları bırakmasına yardımcı olmak için hafifçe halkaları çekebilirsiniz. Bebeğinizin halkaları yeniden tutmasını teşvik edin ve bırakma işlemini tekrarlayın.


 Ebeveynlere Tavsiye:
 Beyin gelişiminin %70’i yaşamın ilk yılında tamamlanır. Yani bebeğinizin aklı, yaşamının ilk bir yılında, hayatında bir daha asla olmayacağı kadar büyük bir hızla gelişir. Bebeğinizin beyin gelişimini desteklemenin en doğru yolu onunla duyuları uyaran oyunlar oynamaktır. Bebeğinizin beyin gelişimini destekleyen pek çok oyun vardır. Tüm bu oyunları öğrenmek ve bebeğinizin tam kapasitesinde gelişmesini sağlamak için İstanbul Parenting Class’ın anne baba eğitim programlarına katılmanızı içtenlikle tavsiye ederim.

ÇOCULTA ZEKA GELİŞİMİNİ SAĞLAYAN OYUNCAKLAR

0

OYUNCAKLAR ÇOCUĞUN BİLİŞSEL GELİŞİMİNİ DESTEKLEYEREK ÇOCUKTA ZİHİNSEL BECERİLERİN ARTMASINA YARDIMCI OLUR.




ÇİZGİ FİLMLER ÇOCUĞUN ZİHİNSEL GELİŞİMİNİ DESTEKLER

0


ŞARKILAR ÇOCUĞUN ZİHİNSEL GELİŞİMİNE YARDIMCI OLURLAR

0


10 Haziran 2013 Pazartesi

OYUN ÇOCUKTA ZEKA GELİŞİMİNİ HIZLANDIRIR !!!

0


BEBEKLERDE ZEKA GELİŞİMİ

0


7 Haziran 2013 Cuma

0-6 Yaş Gelişim Dönemi Özellikleri ve Öneriler Semineri

0


ALİGATÖR

0


5 Haziran 2013 Çarşamba

0

ÇOCUKLARDA ZEKA GELİŞİMİZeka “zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneği “ olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıma göre, zeki insan öğrendiğini değerlendiren, yeni durumlara yeni çözümler getirebilen kişidir.

Bebeğin beyin hücreleri, daha döllenmeyi izleyen üçüncü haftadan itibaren gelişmeye başlamaktadır. Beynin fiziksel yapısının gelişiminin büyük bölümü bu dönemde başlamaktadır.

Yapılan araştırmalar, bebeklerin üç aydan itibaren öğrenmeye ve öğrendiklerini hafızada tutmaya başladıklarını gösteriyor.


ZEKANIN GELİŞİMİNDE 3 ÖNEMLİ DÖNEM VARDIR

DOĞUMDAN ÖNCE ;
Kalıtımsal ,annenin ruh sağlığı , annenin beslenmesi,

DOĞUM ESNASI;
Sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi,doğum esnasında yaşanan problemler örneğin;bebeğin oksijensiz kalması,elden kayıp düşmesi vb.

DOĞUM SONRASI ;
Annenin loğusalığı olumlu şekilde atlatması,beslenmesi,bebeğini emzirmesi,sevgisi, babanın ilgisi ve şefkati vb.
Çocukların genel olarak davranış özelliklerini anlamak ve onların ruh dünyalarına inmek, onların gelişimini yönlendirmek açısından çok önemlidir. Ebeveynlerin çocuklarına doğru eğitimi verebilmeleri, gelişim dönemlerinin özelliklerini bilmeleriyle başlar.

Çocukta normal zeka düzeyi olsa bile, gelişim dönemlerinde yetersiz uyarana maruz kalması, gerekli eğitim ve öğretimin yetersiz verilmesi, zengin uyaran içeren ortamların sunulmayışı, ebeveynlerin ilgisinin az olması, davranış hataları nedeniyle varolan kapasitenin kullanılamayışını mümkün kılabilmektedir.Çocukta zeka düzeyi ile ilgili problem olmamakla birlikte yaşına uygun zeka kapasitesini ortaya koymamasının bir sebebi de psikolojik rahatsızlıklardır. Bunlar çocukluk çağı depresyonları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özel öğrenme güçlükleri, uyum güçlükleri vb. . olabilmektedir.

Zeka testleri ile çocuğun zeka düzeyi hesaplanmaktadır. Zeka testleri çocukların yapabilecekleri işlere, becerilerine, yaşlarına uygun sayı, söz ve biçim ilişkisine dayanılarak hazırlanır.
Alternatif zeka kavramlarına gözatarsak Nöropsikolog Howard GARDNER'in çoklu zeka kuramına göre 7 ayrı zeka saptanmıştır.
Dilsel zeka (yazarlar, politikacılar)
Mantıksal-matematiksel zeka (bilimadamları felsefeciler, araştırmacılar)
Görsel-mekansal zeka (mimar, denizciler)
Bedensel-kinestetik zeka (sporcular, sanatçılar, dansçılar)
Müzikal zeka (müzisyenler)
Kişilerarası zeka (öğretmen, satıcı, politikacı)
Benlik zekası (felsefeciler, bilim adamları)

Bu kavrama göre zeka sadece bilişsel değil, aynı zamanda güdüsel ve duygusal faktörlerden kaynaklanır. Örneğin, bir öğrencinin matematik dersinden başarısız olması, bazı durumlarda öğretmeni sevmemesi veya utangaçlık duygularından kaynaklanabilir.

Duygusal Zeka Terimi İlk Ne Zaman Ortaya Atılmış?

İlk defa 1990 yılında Psikolog Peter Salovey ve Psikolog John Mayer tarafından kullanılmış, daha sonra Psikolog Daniel Goleman geliştirmiştir.

DUYGUSAL ZEKA NEDİR ?

Duygusal zeka, kişinin kendi duygularını anlaması, başkalarının duygularına empati beslemesi ve duygularını yaşamı zenginleştirecek biçimde düzenleyebilme yetisidir.”
Saloyev, Gardner'in kişisel zeka yetenekleri kavramını da kendi temel duygusal zeka tanımının içine katarak, duygusal zekayı oluşturan yetenekleri 5 ana başlıkta toplamış :

a) ÖZBİLİNÇ
b) DUYGULARI İDARE EDEBİLMEK
c) KENDİNİ HAREKETE GEÇİRMEK
d) BAŞKALARININ DUYGULARINI ANLAMAK (EMPATİ
e) İLİŞKİLERİ YÜRÜTEBİLMEK

YÜKSEK EQ ‘LU ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN EBEVEYN VE ÖĞRETMENLERE DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR ?


Öncelikle doğru iletişim. Ebeveynlerin çocuklarıyla empatiye dayalı doğru iletişimi kurabilmeleri ve çocuklarına empati kurmayı öğretmeleri gerekiyor. Böylelikle çocuk, arkadaşları ile de iyi ilişkiler kuracak, okulda, evde, çevresinde sevilecek, ilişkilerinde başarılı olacaktır.
Çocuklarına sorumluluk vererek sorumluluk almayı öğretmeleri gereklidir.
Çocuklarını gerekli durumlarda kendi karar vermesi için yüreklendirmeleri,
Olaylara iyimser bakmayı öğretmeleri, toplumsal hizmetlere katılmalarını sağlamaları,
Diğer insanlara yardım etmeyi, işbirliğinin ve dürüstlüğün önemini vurgulamaları, herhangi bir sorunla karşılaştıkları zaman sorunla nasıl baş edeceklerini öğretmeleri,Konuşma yeteneğinin gelişmesi için çocuklarıyla bol bol sohbet etmeleri, davranışlarıyla örnek olmaları gerekiyor.

Unutmamalı ki çocuk, anne-babayı taklit ederek büyür.

Anne Babalara Düşen Görevler

Feuerstein, yetersiz öğrenmenin en önemli sorununun pasiflik olduğunu vurgular.
Zeka, olguları elde etmek değil olguların nasıl elde edileceğini öğrenmekle gelişir.
Feuerstein'in zekanın zenginleştirilmesiyle ilgili önerilerinden yola çıkarak, anne babaların şu soruları kendilerine sormaları ve yanıtların "evet" olması durumunda gerçekten çocuklarının gelişimi için çaba gösterdikeri söylenebilir.
Çocuğunuzun etkinliklerde aktif olmasını sağlıyor musunuz?
Öğrenmesi gerekenleri bir çok kez tekrar ediyor musunuz?
Aktif araştırma ve keşif için çocuğunuzu cesaretlendiriyor musunuz?
Evinizi çocuğunuz için tehlikesiz hale getirdiniz mi?
Çeşitli oyuncak ve objeleri çocuğunuza sunuyor musunuz?
Onunla sürekli konuşuyor, iletişim kuruyor musunuz?
Çocuğunuzun neden-sonuç arasındaki bağlantı kurabilmesi için ona yardımcı oluyor musunuz?
Çocuğunuz sesler çıkarttığında veya daha üst yaş grubunda sizinle konuştuğunda sevecen sözcüklerle yaklaşıyor musunuz?
Bağırmama, fiziksel cezalar uygulamamaya özen gösteriyor musunuz?
Çocuğunuzla ilgilendiğinizi ona gösteriyor musunuz?

0-6 ayda bebeğin zihinsel gelişimi

Kendisini ve çevresini gözleri,kulakları, elleri ve ayakları ile keşfeder.
Ortamda kendi hareketlerinden kaynaklanan etkiler yaratmaktan hoşlanır.
Örneğin güldüğünde karşısındakinin de gülmesi gibi.Tanımadığı insanları görünce ağlama, gülümseme vb.Bazı hareketleri taklit etme, daha önceden yaptığı bir davranışı el tutma,gülümseme gibi o kişiyi tekrar gördüğünde yapma.

7-12 ay bebek

Nesnelerin ortaya çıkmasına ve kaybolmasına tepki verme.Nesne devamlılığı, örneğin oynadığı topun uzaklaşmasında ardından bakma,Çekmece, dolap açma,boşaltma,Nesne ilişkileri gösterme,tv,kumanda gibi,Resimli kitaplara ilgi duyma,İnsanları, nesneleri,oyunları hatırlama ve tekrarlama,

1- 2 yaş çocuğu

Nesnelerin şekil, renk, ebatlarını kavrama,gruplandırma,İlk sayma becerileri,
İlk yaratıcı aktiviteler,kalemle çizim yapma,bir oyuncağı kurma,oyun hamuru yoğurma gibi,
Hayali oyunlar oynar,

3 – 5 yaş çocuğu

Üçgen,kare,dikdörtgen ,daire gibi şekilleri , temel renkleri bilir,4 yaşta hedefe yönelik davranmaya başlar, plan kurar,Nesneleri çeşitlerine göre gruplandırabilir.
Canlandırma oyunları oynar.Oyun kurup devam ettirebilir,Basit rakam ve harf oyunları oynayabilir.

24 Mayıs 2013 Cuma

2013 Yeni Mickey Mouse Caravan OyunOynayruk Com

0


22 Mayıs 2013 Çarşamba

0

Nerden başlamalıÖnce sessiz ama anlamlı bir tebessüm mü göndermeli? Yoksa kocaman gülümseyerek merhaba mı demeli?

Önce dostluktan mı söz etmeli yoksa beni unutma mı demeli?

Hayır canımHayır arkadaşımTüm bu saydıklarım şu an anlatmak istediklerimi sıralayamaz sana

Şimdi ardı ardına şiirler yazabilirim Öylesine sevgi dolu sözler söylerim ki şaşırıp kalırsın

Evet canım evet arkadaşımBen seni sandığından çok seviyorumSeni söylemeye vakit bulamadılarım gibi yüreğime gizliyorum

Ve biliyorum ne kadar çok yazarsam yazayım hep eksik kalacak bir şeylerHep sözllenmezi gereken söylenmemiş bir şey kalacak içimde

Oysa ben şimdi tek bir cümle söylemekle yetinebilirim Yalansız bir cümle

Seni seviyorumEvet doğru söylüyorumFarkında olmasan da sana sevgimi seviyorum

Hayat bize yarın ne getirecek bilememAma dileğim geleceğin beni hayatından silmemesi dostum

Adım aklında ve yüreğinde kalsınSevgim dolsun kalbineVe böylece bir dostluk daha kuvvetli bir dostluk başlasın

En güzel günler bizimle olsun arkadaşım